Seler

Seler
Der findes mange forskellige former for klatreseler. I nedenstående skema listes de mest anvendte typer indenfor sportsklatring. Fælles for alle seler er at de skal være UIAA eller CE godkendt for at de må anvendes til klatring.

Derudover skal selerne behandles korrekt efter fabrikantens anvisninger og udskiftes hvis de bliver for gamle, nedslidte eller udsat for nedbrydende stoffer såsom syrer, baser, olie og lign.

Seletype
Beskrivelse
Fordele/Ulemper
Simple seler (klubseler)

Simple seler anvendes til alle nybegyndere i Odense Klatrehal.

+ Billige
+ Simple at bruge
+ Lav vægt
– Ingen polstring
– Få/Ingen udstyrsløkker

Seler med faste benløkker

Seler med faste faste benløkker har højere komfort end de simple seler og er (sammen med nedenstående seletype) den mest anvendte seletype.

Selerne har typisk 2-4 udstyrsløkker i siden hvori der kan hænges udstyr. Der er desuden separat arbejdsløkke hvorfra der sikres.

Hvis man udskrifter en simpel sele med denne type sele skal man altid være opmærksom på metoden for indbinding af reb, montering af bundsikring samt montering af bremse da der afviger en anelse fra ovenstående seletype.

+Polstrede benløkker
+Udstyrsløkker
– Passer ikke alle
– Dyrere end de simple seler

Seler med variable benløkker

Seler med variable benløkker adskiller sig udelukkende fra “faste benløkker” ved at benløkkerne kan indstilles i størrelsen. Detter øger komforten hvis ens ben ikke passer 100% til benløkkerne. Det giver desuden mulighed for at tilpasse benløkkerne til den tøjmængde der anvendes.

+Polstrede benløkker
+Udstyrsløkker
+ Mulighed for bedre tilpasning
– Dyrere end de simple seler
– Tungere

Helkropsseler

Helkropsselerne anvendes typisk til små børn, gravide og kraftigt overvægtige da det højere indbindingspunkt passer bedre til disse gruppers tyngdepunkt.

+ Gode til børn, gravide og overvægtige
– Lidt mere besværlige at anvende.